Afgelopen 24 februari ben ik aan een nieuw avontuur begonnen door me aan te sluiten bij het Brand New Day-team. De coronaviruscrisis was al begonnen en de dramatische gevolgen hiervan begonnen in België voelbaar te worden.

Het was dus slechts 3 weken na mijn aankomst dat er binnen Brand New Day werd besloten dat iedereen van thuis uit moest werken tot nader order. Voor een nieuwkomer als ik had dit twijfels kunnen oproepen over de manier waarop ik ondersteund zou worden – want het is natuurlijk niet door slechts 3 weken in een nieuwe werkomgeving door te brengen dat we autonoom worden en dat een follow-up bijna overbodig wordt. Toch had ik er alle vertrouwen in dat alles goed zou komen.

En inderdaad! Het is nu al één maand dat we begonnen zijn met telewerken, en ik heb me niet één keer verwaarloosd, vergeten of aan de kant gezet, gevoeld. Bij Brand New Day krijgen woorden als “solidariteit” en “team” hun volle betekenis, zowel op menselijk als op professioneel en werkmanagementniveau.

Op menselijk niveau zijn we elke dag in contact met elkaar en worden we er heel regelmatig aan herinnerd dat het welzijn van ons allemaal vooropstaat, en dat de prioriteit is dat we voor onszelf zorgen. In deze periode waarin sociale contacten beperkt zijn, zal ik je niets nieuws leren als ik jou vertel dat dit soort boodschappen helpt ons om het moreel hoog te houden.

In termen van werkmanagement – en dit is waar ik me op ga richten – heb ik maar één woord om de manier waarop we ons organiseren te beschrijven: perfect. Op dit moment zitten we met ons tweeën in het team content (Mélanie Beninati & ik), en ik denk dat het voor ons als rigoureuze en gepassioneerde vrouwen des te makkelijker is om samen te werken. Elke ochtend, eens de agenda van de dag is opgesteld, verdelen we de taken, en vooral communiceren we de hele dag door. Dit om vragen te stellen of om elkaars hulp of advies te verzoeken, maar dat is nog niet alles! Hoewel het programma van de dag meestal ‘s ochtend wordt vastgesteld, vraagt Melanie me gedurende de dag verschillende keren of alles goed gaat, of ik me wel red, of ik hulp nodig heb, enz.

Ik had het eerder over het feit dat ik me zorgen kon maken over de steun en de follow-up die ik tijdens het lockdown zou krijgen; ik denk dat de reden waarom ik zei dat ik gelijk had om vertrouwen te houden, nu heel duidelijk is voor jou.

Ook op praktisch niveau realiseer ik me hoe gelukkig we zijn dat we zo gemakkelijk kunnen overstappen naar een organisatie die totaal anders is dan het kantoorleven. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulpmiddelen die we tot onze beschikking hebben, of als ze gewoonweg niet beschikbaar waren op een laptop. Wat mij betreft,  zijn de hulpmiddelen die ik voornamelijk gebruik:

Dit zijn hulpmiddelen die we al vóór het lockdown gebruikten, maar veel minder regelmatig (met uitzondering van Trello), omdat de communicatie nu alleen maar virtueel is.

Samenvattend, hoewel mijn situatie nogal uniek is, heb ik nooit enige vrees gehad over hoe we ons zouden organiseren zodat ik efficiënt kon werken terwijl ik de hulp bleef krijgen die ik nodig had. Zoals ik al eerder zei, zijn 3 weken in een nieuwe werkomgeving niet genoeg om volledig autonoom te worden. Het is echter wel voldoende om een idee te krijgen van de mentaliteit van het bedrijf en van het team. En bij Brand New Day – dat had ik al begrepen – komt het team op de eerste plaats!